På kort tid har LED (betyder Light Emitting Diode) som ljuskälla tagit över som förstahandsvalet gällande användning av belysning inom många olika områden. LED-ljuskällor används exempelvis som hembelysning eller allmän belysning på kontor, lager eller i offentlig miljö. LED-ljuskällor förekommer även för industriella system, i elektronik, billampor eller för reklam.

I dagsläget ser vi att den tekniska utvecklingen för LED fortsätter att gå framåt. Under de senaste åren har LED-ljuskällor och dess ljusstyrka ökat samtidigt som energiförbrukningen har minskat vilket har gjort LED-ljuskällor ännu mer energieffektiva. Vi ser även att denna trenden kommer att fortsätta i framtiden. Som en intressant liten detalj så upptäcktes den fysiska effekten av elektroluminiscens för mer än 100 år sedan…

Låt oss titta på hur åren under 1900-talet har representerat framstegen för LED-ljuskällor;

År 1907 upptäckte den brittiska ingenjören Henry Joseph Round för första gången att när potentialen av 10 volt tillämpas på karborundum (kiselkarbid) kristall, så avger detta ett gulaktigt ljus. Trots detta var första personen att undersöka detta och samtidigt föreslå en fungerande teori, ryssen Oleg Vladimirovitj Losev.

År 1927 publicerade Oleg ett dokument som i klara drag gick igenom “lysande effekter” av kristaller. Av olika skäl så blev det inga framsteg på flera årtionden efter detta.

År 1955 rapporterade Rubin Braunstein som arbetade på en radiostation i USA att några “enkla dioder” avgav infrarött ljus när de anslöts till ström.

År 1961 fann Gary Pittman och Bob Biard från Texas Instruments att dioder av gallium-arsenid avgav infrarött ljus varje gång de anslöts till en strömkälla. Samma år fick de patent för “infraröd”-LED.

År 1962 utvecklade Nick Holonyak Jr, anställd på General Electric den första dioden som avgav ljus i den synliga delen av frekvensområdet. Detta var en röd diod.

År 1972 uppfann George Craford, doktorand på Holonyak, den första gula LED-dioden och även en ljusare röd LED-diod.

 

År 1976 utvecklade Thomas P. Pearsall en diod med hög ljusstyrka, för användning inom fiberoptik och telekommunikation.

År 1979 skapade Shuji Nakamura på Nichia Corporation sin första blåa LED, men denna visade sig vara alldeles för dyr för kommersiellt bruk och antogs inte förens år 1994.

År 1997 lanserades den första LED-dioden med vitt ljus från luminiscenskonvertering.

År 2006 producerades de första lysdioderna som gav hela 100 lumen ljusstyrka per watt. Under denna tid kunde denna effektivitet bara matchas med gasurladdningslampor.

År 2010 utvecklades LED-dioder i en viss färg med ett gigantiskt ljusutbyte på 250 lumen ljusstyrka per watt under laboratorieförhållanden.

År 2019 fortsätter LED utvecklingen mot OLED som framtidens teknik. OLED-tekniken upptäcktes av kemisterna Ching W Tang och Steven Van Slyke när de arbetade på Kodak år 1987.

Kapten Henry Joseph Round (2 juni 1881 – 17 augusti 1966) var en engelsk ingenjör och en av de tidiga pionjärerna inom radio. Han var den första som rapporterade observationen av elektroluminescens från en lysdiod, vilket ledde till upptäckten av LED.

De stora fördelarna med LED

LED-ljuskällor står i mångt och mycket för banbrytande innovationer och teknisk förändring. Genom att använda en LED-ljuskälla får man en belysning som ger en stor energibesparing, längre brinntid, samt ett bättre ljus i allmänhet eftersom det inte flimrar eller avger UV-strålning. LED-ljuskällor tänds dessutom snabbare vid strömpåslag, är fysiskt mindre samt inte lika ömtåliga jämfört med konventionella ljuskällor. Man har även möjlighet att anpassa färgen på ljuset och ljusstyrkan med belysningskontroll. LED-ljuskällor öppnar upp möjligheter som var otänkbart för några år sedan. Med dess innovationer åstadkommer LED-teknik en förändring i tänkandet av byggledare, konsulter, installatörer och användare. Avgörande fördelar skapas för användaren jämfört med konventionella ljuskällor.

LED är hållbart för miljön

Oavsett om det gäller hembelysning eller arbetsbelysning kan LED-ljuskällor användas på ett mångsidigt och effektivt sätt. De erbjuder många fördelar jämfört med tidigare belysningsteknik vilket främjar miljön. Eftersom LED-ljuskällor förbrukar betydligt mindre energi än tidigare belysningsteknik så ger detta en stor positiv inverkan på miljön med mindre skadliga utsläpp. Livslängden är även påtagligt längre vilket också leder till besparingar på miljön på grund av minskad produktion av ljuskällor. LED-ljuskällor innehåller heller inte kvicksilver vilket är en stor miljöfördel.

Dynamisk anpassning av belysning ger ökad livskvalitet

Dynamisk anpassning av belysning är möjlig med LED-belysningskontroll. Många tester och undersökningar har visat följande: Olika situationer i det dagliga livet kräver olika typer av belysning för olika scenarier. Därmed så ger neutralt vitt ljus med en hög andel av blå färg en ökad koncentration vid arbete vilket är lämpligt på en arbetsplats eller i skolmiljö. Varmt vitt ljus skapar däremot en gemytlig atmosfär, vilket till exempel är lämpligt i hemmiljö. Med LED-belysningskontroll kan man justera både ljusfärgen och ljusstyrkan efter behov. Denna individuella anpassning av belysningen gör att man får en flexibel belysning som passar in för olika ändamål.

LED-belysning i hemmet

LED-belysningskontroll med många möjligheter, samt nya konstruktioner med vita eller färgade LED-dioder ger en mer dekorativ och effektiv “touch” i hemmet. Denna typen av flexibel belysning i kombination med låg strömförbrukning har en hög efterfrågan på marknaden. Som en följd av variation med LED-dynamisk anpassning av belysningen kan man åstadkomma en enkel och bra ljusplanering i hemmet. LED avger heller inte UV-strålar vilket gör att möbler och inredning i hemmet skonas från att blekas.

LED-belysning på arbetsplatsen

Det kan vara lätt att tro att belysningen på jobbet “bara” är “ljus” och att det inte är något mer med det. Detta är dock inte fallet. I själva verket har fokus på arbetsplatsbelysning aldrig varit högre än vad den är nu och det med goda skäl. Dagens arbetsplatser och kontor har genomgått en enorm förändring under de senaste åren mot en mer dynamisk och öppen kontorsstruktur. Som företag kan man fördelaktigt uppgradera sin belysning från traditionella lysrör till LED-lysrör på exempelvis kontoret för att skapa en bättre arbetsmiljö. Belysningskvalitén blir bättre för ögonen med LED-lysrör på grund av avsaknaden av flimmer och UV-strålar. Detta har visat sig ge personalen en bättre arbetsprestation och tillfredsställelse vilket kan förbättra kvalitén på arbetet och även förbättra personalens välmående. Ett byte till LED-lysrör är en väldigt energieffektiv, enkel och kostnadsbesparande lösning för företag eftersom det inte kräver elektriker för att göra bytet från traditionella lysrör.

LED uppfyller även juridiska krav

EU:s förordningar om energirelaterade produkter står för en gradvis utfasning av ineffektiva ljuskällor. Alltså kommer ineffektiva glödlampor, lampor som drivs med kvicksilverånga och ineffektiva högtrycks natriumlampor också att fasas ut. LED erbjuder ett enastående alternativ till konventionella ineffektiva ljuskällor. Många kommuner har redan åtagit sig innovativa gatubelysningar med LED-armaturer. Dessutom så följer utvecklingen av LED-lampor många statliga incitamentsprogram. Det finns fortfarande industri, kontor och lager runt om i landet och i världen som står inför stora besparingar om de t. ex väljer att byta ut sina traditionella lysrör mot exempelvis LED-lysrör. Detta kommer snart att visa sig på elräkningen då man i dagsläget kan sänka kostnaderna upp till 63% med bibehållen ljusstyrka.

LED – tekniken för framtiden

LED-ljuskällor är framtidens teknik. På grund av sina många fördelar ger LED en stor nytta för användaren. LED-tekniken ser även till att sätta krav på bättre kommunikation från branschen, i syfte att påvisa fördelar med LED jämfört med konventionell teknik. Stor energibesparing, lång livslängd och tilltalande design av LED-armaturer, samt de många användarmöjligheterna gör LED till ett unikt och givet alternativ för användaren. LED skapar individualitet och det är precis vad världen gick igenom under 1900-talet. Detta kommer med största sannolikhet även att vara aktuellt i framtiden.

Senaste från bloggen

Få en offert

Vill du köpa ett större antal produkter av oss? Fyll i dina uppgifter i formuläret så hör vi av oss inom kort med en offert.

preloader